Etter en del eksperimentering har jeg kommet frem til en enkel lammegryte stappfull av smak. Det er ganske vanlig å stikke hvitløksbiter i lammelår som skal helstekes. Så hvorfor ikke gjøre det samme med skiver av bog som skal kokes i en gryte? Jeg kan opplyse om at det fungerer meget bra! For at smakene virkelig skal sette seg, pleier jeg dessuten å lage denne gryten dagen i forkant.
Oppskrift
Ca. 1 kg bogkjøtt av lam
Hvitløkfedd dyppet i en blanding av 2 ts salt/chilisalt og 1 ts chiliolje. 2 fedd per skive kjøtt
Salt og pepper som drysses rett på kjøttet før det legges i gryten
2 chili, grovhakket

1 dl aquavit
1 ss thai fiskesaus
2 ss fond (av okse, kalv eller lam)
3 laurbærblad
3 ss tyttebærsyltetøy
1 mellomstor purre
4 store poteter (f. eks. Asterix, eller 6-7 små Amadinepoteter), uten skall i skiver
2-3 gulrøtter, i halvstore biter
1,2 L kokende vann (etterfyll med mer i løpet av koketiden, hvis nødvendig)
Ha hvitløksfeddene i salt-olje-blandingen og stikk dem inn i kjøttet med hjelp av en skarp kniv. dryss rikelig med pepper og salt på kjøttet og legg det i gryten. Resten av salt-olje-blandingen tømmes også i gryten, sammen med alle de andre ingrediensene. Til sist helles det kokende vannet over. Så er det bare å la gryten stå å småkoke i 2.5 timer.
Velbekomme!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar