søndag 22. april 2012

Velkrydret ribbe

Ribbe er godt året rundt. Til jul lefler man ikke med tradisjonene, men lager den slik Hellstrøm gjør. Resten av året derimot, er det lov å eksperimentere. På sommerstid er det for eksempel knallgodt å ha ribben på grillen den siste halvtimen av steketiden.

For en stund tilbake ble jeg inspirert av Tom Moen (@macini) på Twitter til å teste ut mer spenstig krydring enn salt og pepper. Jeg fikk til og med hans hemmelige oppskrift på ribbekrydderblanding. Med utgangspunkt i den, har jeg kommet frem til denne varianten som vel nærmest kan kalles "blackened" ribbe. Tiltross for lassevis av krydder, kommer ribbesmaken godt frem.

Dette trenger du:

ca 1,3 kg ribbe
2 små (sterke) røde chili (finhakket)
4 fedd hvitløk (finhakket)
2 håndfuller fersk timian (finhakket)
1 ts spisskummin
1 ts mexicansk chilipulver
1,5 ts paprikapulver
4 ss salt
2 ss grov sennep
1 ts malt nellik
1 ts allehånde
1 pose malt sort pepper
1 ts kanel
2 ss chiliolje
1/2 ss honning
saften av 1 lime

Bland alt sammen og gni inn ribben med blandingen. Gjør det gjerne en dag eller to i forkant, men det går greit å gjøre det samme dag også. Så er det  bare å steke ribben på "vanlig" vis.

Jeg pleier å steke den 1 time med svoren ned i 0,5L vann ved 180graderC, før ribben snus og steker en time til på samme temperatur, sammen med 0.5L vann til, 8 sjalotteløk og 10 fedd hvitløk. Den siste halvtimen øker jeg temperaturen og øser over væsken fra bunnen av pannen hvert 5. minutt.

Og tradisjonen tro, blir det vill panikk de siste 10 minuttene, når svoren ikke er sprø. Da jukses det med å sette på grillelementene i ovnen og kjøre på med flammepistol (eller hva nå slikt kalles).

Velbekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar