mandag 21. mars 2011

Sterk lammegryte

Vi bruker mye lammekjøtt i matlagingen i heimen vår. Bortsett fra fårikål, er det dog sjelden vi har lammegryter. Forleden dag klarte jeg ikke passere noe som så ut som lovende bogkjøtt i butikken. Planen var lammegryte og jeg begynte å lete i kokebøkene etter en oppskrift hvor jeg hadde alle ingrediensene. Det fant jeg ikke. Resultatet ble en blanding av flere ulike oppskrifter fra bøkene, samt noen ingredienser min mor ofte bruker i sine lammegryter. Et litt underlig sammensurium av hva som var tilgjengelig i heimen. Utrolig nok, så ble det vellykket og verdt et blogginnlegg :)


ca. 1,3 kg bogkjøtt av lam (med bein, i skiver)
1 fennikel, grovhakket
Chilipepper etter smak (F.eks: 1 gul habanero, 3 røde bird`s eye og 1 serrano, for et ordentlig hot resultat)
6 fedd hvitløk, finhakket
1-2 gulrøtter i biter
6 små poteter, i biter
7 charlotteløk hele uten skall
6 store grønne oliven med paprika, grovhakket
1 ss knuste einebær
1/2 lime delt i tre
0.5ts tørket, malt selleri (ville brukt fersk, hvis jeg hadde hatt det)
5 dL buljong (f.eks laget fra buljongterning, hvis man ikke har hjemmelaget)
2 dL rødvin
1 ss thai fiskesaus
4 ss oksefond
1 ss soyasaus
1 ss Worcestershiresaus
4 ss portvinseddik
4-6 ss portvin
1,5 dL lammekraft (som jeg fant i fryseren og ikke aner hvordan jeg har laget...kan droppes)
Solsikkeolje og smør til steking
salt og pepper


Ha rikelig med salt og pepper på lammekjøttet. Fres fennikkel, chili og hvitløk i smør og olje i en stor gryte i noen minutter. Legg kjøttet oppi. Ha på alle de resterende ingrediensene. La koke i 3 timer.


Velbekomme!

tirsdag 15. mars 2011

Laksesashimi

Rå fisk er populært i heimen vår. Som oftets blir det sushi eller sashimi take-away fra nærliggende restauranter. Innimellom får vi tak i fisk selv av god nok kvalitet til å nytes rå. Og salma-laks feiler sjelden på det området.
Oppskriften under inneholder limesaft, som resulterer i at fisken ikke blir helt rå, men likevel velsmakende.

ca 400g salma-laks
saften av 1 lime
2 ss rød pepper (støtt i morter)
raspet ingefær (en bit på ca 2x1.5 cm gir godt resultat)
5 ss soyasaus
litt salt etter smak

Del laksen i tynne skiver. Bland  de resterende ingrediensene og hell over, la gjerne stå 10-30 minutter før servering, slik at limesaften "koker" fisken litt.

Velbekomme!

mandag 18. oktober 2010

Ravenswood

Amerikanske viner, ihvertfall californske, er blant mine favoritter, og har vært det i en del år nå. Helt siden jeg første gang oppdaget vinen Sebastiani laget på Zinfandeldruen. Er man villig til å bevege seg litt over hundrelappen for vinflasken, synes ihvertfall jeg at californske viner generelt gir god valuta for pengene. En annen litt morsom ting med amerikansk vin er det totale fraværet av selvhøytidlighet og pompøsitet, gjerne helt på grensen til det vulgære. For hvem andre ville vel beskrevet vinen sin som "fun" (Ravens wood vintners blend zinfandel) eller kalt en vin "Big Ass Cab" (forøvrig en av de beste vinene jeg noen gang har drukket, men finnes dessverre ikke på polet)? Ikke franskmennene ihvertfall.

Ravenswood har flere viner på polet i ulike prisklasser -alle meget drikkendes. Nå er det slik at jeg synes pappvin er utrolig praktisk og til min store glede oppdaget jeg at Ravenswood Lodi Zinfandel nå selges i papp på polet. Jeg kjøpte den selvfølgelig og det er virkelig en snasen vin som jeg anbefaler flere å prøve. Den er ganske kraftig og smaksrik, litt sødmefull, men også med et særpreg som gjør at den ikke blir smakendes som saft. Den fungerer godt uten mat (hvis man liker kraftige viner), men jeg er overbevist om at den også vil passe godt til søndagsmiddagen.



Nyt den!

onsdag 6. oktober 2010

Blåskjell

Blåskjell er noe vil liker godt i heimen vår. Favorittoppskriften er utviklet fra en jeg fant i kokeboken Det Gode Hete (Annika Tidehorn). Hvilket betyr at det er litt futt i denne retten. Ønsker man en mildere variant, er det bare å kutte ned på mengden chili og eventuelt skrape ut frøene før man putter chilien i gryten.
 


Ingrediensene er som følger:


1 kg blåskjell
3-5 Chili
5 fedd Hvitløk
3 Sjarlotteløk eller annen løk, gjerne  kombinasjon av ulike typer
1 fennikkel
smør og olivenplje til steking
1,5 dl hvitvin
3 dl vann
1 ts salt
Pepper etter smak
1 dl fløte

Vask blåskjellene grundig i kaldt vann. Kast de som ikke lukker seg.
Del løk, hvitløk, fennikkel og chili i små biter. Fres dem i noen minutter til de er litt møre i smøret og olivenoljen. Ha i salt og pepper og tilsett hvitvin og vann. Gi det hele et raskt oppkok. Ha i blåskjellene. La det koke under lokk i 3-4 minutter til skjellene er åpne. Kast de skjellene som ikke har åpnet seg. Tilsett fløten og gi alt et oppkok. Retten er nå klar til servering. 

Serveres med godt brød til. Oppskriften rekker til middag til 2 personer eller til 4, hvis den serveres som forrett.


Velbekomme!

mandag 9. august 2010

Kæmpe aromabønner

Min danske stemor er som undertegnede, glad i god mat og god drikke og ikke minst god kaffe. Denne sommerferien introduserte hun meg for en nyhet på kaffefronten.


Cafe Noir er forsåvidt ikke ny i butikkene, hverken her eller i Danmark. Denne varianten: Kæmpe aromabønner har ihvertfall ikke jeg sett tidligere. Det er jo egentlig kun filtekaffe presset sammen til en stor kaffebønne. En kæmpebønne pr kopp man  lager på trakteren. Så oppmålingen av kaffe blir superenkel. Nå er det strengt tatt ikke så veldig vanskelig å bruke en måleskje heller, så det var ikke akkurat derfor jeg falt sånn for denne kaffen. Det var selvfølgelig smaken! Resultatet er rett og slett en snasen traktekaffe! Selv i jobbkaffetrakteren ble denne kaffen meget god.

Nytes gjerne sammen med en kæmpeskilpadde (sjokolade fyllt med romkrem og karamell)

søndag 8. august 2010

Jordbær + sjokolade = sant

Jordbær dyppet i sjokolade er rett og slett himmelsk. Normalt har jeg vurdert det dit hen at det er altfor mye styr å lage selv. Helt til min danske stemor introduserte meg for et nytt produkt: Chokolade fondue produsert av Odense.



Sjokolade på glass som blir flytende etter 1 minutt i mikrobølgeoven og som man deretter kan dyppe jordbærene i  - eller hvilken som helst annen passende frukt for den saks skyld. Enklere blir det ikke! Og selvfølgelig særdeles velsmakende! Den kommer i to varianter: Mørk og hvit chokolade. Begge like herlige.

 
Jeg kjøpte med noen glass fra Danmark nå i sommer, men vet dessverre ikke om - eventuelt hvor - man kan få tak i sånt i Norge. Jeg blir ellers svært glad, hvis det er noen som vet hvor man kan få tak i sånt som dette her til lands.


Velbekomme!

tirsdag 15. juni 2010

Grillspyd

Vi er nå godt inn i Grillsesongen, og grillspyd hører hjemme i denne høytiden. Okse, svin, kylling, fisk og lassevis av grønnsker gjør det mulig å lage noe som passer til alle, være seg kjøttmumser, fiskeelskere, barn eller vegetarianere.

Forleden dag hadde vi grillspyd med kylling. Ofte kan norsk kylling fremstå som tørr, men i det den kommer på spyd blir den fantastisk saftig og nydelig mør. For å tilfredstille ulike ønsker i heimen, brukte jeg 3 ulike marinader. Mengder har en tendens til å være relativt og det blir en  dæsj av det ene og en liten dose av det andre. Smaking må til.


Pestomarinade:
Mye pesto, saft fra presset sitron, pepper, soyasaus, chiliolje

Sennepsmarinade:
Mye grov sennep (den litt søte typen fungerer bra), chiliolje, soyasaus, worcestershiresaus, pepper 

Allroundmarinade:
Grillolje (f.eks. CajP allround), sitronpepper, litt portvin, okse- og rødvinsfond, soyasaus, worcestershiresaus

Jeg bruker sjelden rent salt i marinadene mine, istedet benytter jeg soyasaus og worcestershiresaus som i tillegg gir en fyldigere smak.


Vi var litt tomme for grønnsaker akkurat denne dagen, men litt tomater og sjalotteløk ble nå ihvertfall tatt med på spydene.


Denne retten passer perfekt med potetsalat til.

Velbekomme!